Om rasen

Terrier brasileiro

Grupp 3 Terrier

Historik

Terrier brasileirons ursprung är oklart men det som oftast nämns är att de brasilianska studenter som i slutet av 1800- och i början av 1900-talet studerade i Storbritannien och Frankrike, vid sin återkomst till hemlandet förde med sig hundar av ”foxterriertyp”. Dessa korsades sedan med lokala små hundar som fanns vid gårdarna på den tiden. Rasen godkändes internationellt 1964.

Användningsområde

I hemlandet hålls rasen oftast som sällskapshund, men den respekteras också högt som jakthund, herdehund och varnande vakthund. Då den är följsam, aktiv och gillar att jobba så lämpar den sig för de ägare som vill pröva på många delar av hundsportandet. Rasen har funnits representerad i Brasiliens VM-lag i agility.

Hälsa

Terrier brasiliero har inga kända rasbundna sjukdomar.

Egenskaper/Mentalitet

Rasen är lättlärd, nyfiken och fylld med energi, med en lekfullhet som sägs hålla i sig även på äldre dagar. Den ska passa in såväl i en stadslägenhet som på en stor gård på landet. Rasen trivs bäst när den får tid, uppmärksamhet och kärlek av sin familj, som den älskar högt. Mot främmande personer kan rasen ibland vara försiktig och observerande.

Storlek och utseende

Färgen är alltid tricolor, det vill säga vita med svart, brun eller blå teckning. De har dessutom så kallade tantecken (bruna markeringar). Storleksmässigt är den medelstor. Mankhöjd för hanar är 35–40 cm och tikar 33–38 cm. Helhetsintrycket ska vara välbalanserat och smidigt.

Pälsvård

Pälsen är mycket lättskött då den är slät och kort utan underull.

Övrigt

Om du söker efter en alert, livlig, lekfull och följsam vän i vardagen så kan rasen vara något för dig.

Egenskaper och exteriör.

Höjd

Hanar 35-40 cm

Tikar är 33-38 cm

Vikten får inte överstiga 10 kg.

Färger

Vita med svart, blå, eller brun teckning, tricolor.

Nosfärgen ska harmonera med övrig färg, på de bruna och blåa hundarna är inte nosen svart.

Terrier brasileiro kan födas med både avsaknad av svans, kort svans, stubbsvans och lång svans.

Päls

Slät och kort utan underull

Helhetsintryck

Välbalanserad och smidig

Egenskaper

Historik

Terrier brasileiro, TB, brasiliansk terrier eller "Fox Paulistinha" (den lilla räven från Sao Paulo), som den kallas i Brasilien, är en medelstor terrierras.

Ingen vet med säkerhet, men de starkaste banden går tillbaka till engelsk vit jaktterrier och pincher. Man tror även att det till viss del kan finnas chihuahua med.

I Brasilien hålls terrier brasileiro nuförtiden oftast som sällskapshund, men den respekteras också högt som jakt- och vakthund, inte bitande men varnande. Att arbeta som råttfångare, herdehund och spårhund är några uppgifter den brasilianska rasen klarar av galant.

Den första terrier brasileiron i Sverige importerades 2007 från Braslights kennel i Finland, 2008 importerades ytterligare nio terrier brasileiro.

Terrier brasileiro kan ha många olika stavningar och smeknamn bla, brazilian terrier, TB, terrier brazileiro, fox paulistinha, brasiliansk gårdshund, brasse, brasiliansk terrier.

HÄLSA

Terrier brasileiro är en frisk och sund ras som lever länge.

Rasen lever ofta upp till 15 år och sägs behålla sin lekfullhet livet ut.

Vi i rasklubben rekommenderar att uppfödare ögonlyser och kontrollerar patella på sina avelsdjur.

Detta är inte för att det finns problem i rasen utan för att förebygga. Vi rekommenderar också uppfödare att bedriva avel för att undvika att få MPS-sjuka valpar (läs mer om sjukdomen nedtill).

Sjukdomar

MPS (Mucopolysaccharidosis typ VII)

MPS är en metabolisk sjukdom som påverkar skelettet. Typen som finns hos TB är känd för att orsakas av en mutation i en gen (GUSB).

Hos brasiliansk terrier, manifesterar sjukdomen som en allvarlig skelettdysplasi där valparna inte kan gå ordentligt på grund av deformerade ben och leder. Drabbade valpar måste avlivas. Eftersom man är tvungen att avliva en sjuk valp relativt snabbt efter födseln innebär detta att en valpköpare aldrig kan få en sjuk valp, en vuxen hund kan aldrig bli sjuk i MPS.

Sjukdomen ärvs på ett autosomalt recessivt sätt. Enda gången men kan få drabbade valpar är när man parar två stycken hundar som bär på MPS-genen. Är man osäker på hundens stam kan man testa den om den är bärare eller inte, läs nedan hur du kan gå till väga.

Genoscooper är ett företag som erbjuder ett DNA test för att veta se om hundarna är anlagsbärare eller fria. En hund som är anlagsbärare är alltså inte sjuk men den bär på MPS-genen.

Man beställer hem ett testkit, MydogDNALite och efter några dagar kommer det hem i brevlådan. Testet innehåller två tops som man skrubbar insidan av hundens kind. När topsen torkat lägger man tillbaka det i kartongen och fyller i hundens uppgifter under locket på kartongen. Det tar ca en månad innan man får provsvaren. Svaren kommer på nätet där du har en inloggning och har fyllt i din hunds profil. Om man vill kan man låta en veterinär utföra testet. Det står då i testresultaten att hunden är identifierad av veterinär.

Nära 30 % av de testade hundarna är anlagsbärare och forskare tror att runt 24% av hela populationen är anlagsbärare.

Beställ ditt test här

Finska rasklubben för brasiliansk terrier har en lista på de hundar som genomgått testet.

För att se listan, klicka här:

Kontakta oss på

Svenska Terrier Brasileiroklubben

Helen Sjöholm

Mercurivägen 7

269 72 Förslöv

© Copyright. All Rights Reserved.