Hundsporter

Hundsport för dig och din brasse

Terrier Brasileiro är en ras som är lättlärd, nyfiken och fylld med energi. Då den är följsam och gillar att jobba så lämpar den sig för olika typer av hundsporter. Här nedan hittar du en kort introduktion till olika hundsporter samt länkar för den som vill läsa vidare eller intresserad av att börja träna eller tävla.

Brukshundsklubbarar arrangerar både träning och tävlingar så ett tips är att söka upp en brukshundsklubb i din närhet och höra vad dom erbjuder.

Agility

Agility är en populär sport där hund och förare ska klara en hinderbana på tid.

Gungbräda, säck, tunnel, däck, balansbom – det är bara några av de hinder som hunden ska ta sig över och igenom i en agilitytävling. Banan ska avklaras på kortast möjliga tid och utan misstag eller vägringar.

Agility är en lättsam och underhållande sport, ofta är både farten och stämningen hög – och hunden minst lika förtjust som publiken. Det är samtidigt en uppvisning i avancerat samspel, och kräver mycket träning och ett nära och lyhört samarbete mellan hund och förare. Tänk på att agility är en krävande sport också för din hund. Hunden bör vara minst ett år gammal och färdigvuxen innan ni börjar träna på allvar.

För information om sporten samt hur man går tillväga för att börja träna och tävla;

Agilityklubben

Viltspår

På ett viltspårprov bedöms hundens lämplighet vid eftersök på skadat och dött vilt. På viltspårprov arrangeras anlagsklass och öppenklass.

Proven görs på artificiella spår som läggs med 2 dl blod och ska vara cirka 600 meter långt. I anlagsklass ska spåret blodas 2–5 timmar före hundens start och i öppenklass ska spåret vara 12–24 timmar. Spåret ska läggas i terräng med normal vilttäthet och som till övervägande del är skogsbevuxen. Vid spårläggningen ska omväxling i terräng eftersträvas, det vill säga spåret läggs över höjder, hyggen, kärr, diken och stigar. Vinklar och bloduppehåll ska finnas i spåret. Det sker även en skottprövning i sista delen av spåret. Hunden ska föras i en spårlina som inte får överstiga 10 meter. Det som bedöms på ett viltspårprov är: spårningsförmåga, arbetstempo, självständighet och skottprövning.

Regler & Riktlinjer

Viltspår

Lydnad

På lydnadstävlingar står samarbete, precision och följsamhet i fokus.

Vill du lära din hund att gå vid din sida och följa dig i olika vändningar? Sitta, ligga, apportera och hoppa över hinder på med stor precision? Eller identifiera mattes eller husses doft? Då är träning för lydnadstävling något för dig!

När du tränar lydnad för lydnadstävling ska hunden utföra olika moment, både nära dig och på avstånd. Samarbetet mellan dig och hunden står i fokus. Träningen ger ofta en följsam hund och en noggrann hundförare som är duktig på att träna både små detaljer och långa sekvenser med moment.

SKK Prova & Tävla

Rallylydnad

I rallylydnad står samspelet mellan hund och förare i fokus. Det behövs god allmän lydnad och framförallt en mycket god kontakt mellan föraren och hund.

Men det allra viktigaste är att ha roligt tillsammans med sin hund. När man går en bana ska föraren visserligen inte röra hunden men det är fritt fram att uppmuntra, ropa, klappa i händerna och på andra sätt heja på.

Rallylydnad är en sport där hund och förare genomför en bana med skyltar som illustrerar olika moment som ska utföras. På skyltarna kan det exempelvis stå ”360 grader höger”, ”slalom”, ”sitt” eller ”skicka över hinder”. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden "kör" en bana enligt "kartläsarens", förarens, anvisningar.

Moment

Nosework

I den spännande hundsporten Nosework får hunden använda ett av sina främsta sinnen, luktsinnet.

Att få använda nosen tycker de allra flesta hundar är spännande. Nosework ger dessutom hunden både fysisk och mental stimulans när den tillsammans med dig söker efter dofterna, som kan vara placerade både inne och ute, på olika höjder, underlag, fordon och i lådor.

Om du vill tävla i nosework måste hunden först klara ett test för att se att hunden och föraren kan hitta en doftgömma, så kallat doftprov. För att göra detta måste hunden vara 10 månader eller äldre. Därefter är ni välkomna att börja tävla efter att hunden fyllt ett år.

Svenska Nose Work Klubben

SKK Prov & Tävling

Freestyle/HTM

Freestyle kan beskrivas som kreativ lydnad till musik.

Välj ut någon av dina favoritlåtar och låt din hund utföra konster och göra tricks till musiken – nu kan man säga att du tränar freestyle!

Freestyle är en hundsport som ger föraren möjlighet att visa fritt utformade lydnadsprogram till musik. Att träna freestyle med din hund både ger och kräver gott samarbete och kontakt mellan er. Grundtanken är att freestyle ska vara roligt både för förare och hund.

I freestyle finns två grenar: freestyle och heelwork to music, HtM. I Freestyleklassen väljer man nästan fritt rörelser medan man i HtM har tio fasta fotpositioner som programmet ska vara uppbyggt kring. Båda grenarna lämnar stort utrymme för din kreativitet när du sätter samman era rörelser och väljer er musik.

SKK Prov och Tävling

Svenska Hundfreestyle klubben

Bruksprov

I ett bruksprov testas lydnad och hundens färdigheter inom någon av grenarna sök, spår, rapport, patrull och skydd.

Det finns flera olika varianter av bruksprov, men i samtliga ingår ett lydnadsmoment och ett fältprov. Lydnadsprogrammet är obligatoriskt och ska genomföras av alla ekipage. Det finns fyra olika klasser där lägsta nivån är appellklass och den högst är elitklass.

De olika varianterna man kan tävla i är; Spår, sök, rapport, skydd och patrull

Bruksprov

Du kanske redan har varit ute och tävlat med din brasse?

Då har du chansen att vinna "Årets arbetande brasse" inom din hundsport.