OM RASEN

OM RASEN I KORTHET

HISTORIA

Det sägs att hundar av terriertyp reste med handelsskepp över atlanten redan på 1600-talet. Hundarna användes som råttjägare på skeppen och till att vakta handelsvarorna i hamnarna. Senare i slutet av 1800- och början av 1900-talet förde brasilianska studenter med sig hundar av terriertyp från Europa tillbaka till sitt hemland Brasilien. Dessa korsades sedan med lokala små hundar som fanns vid gårdarna på den tiden. Rasens första officiella rasstandard godkändes av FCI 1996. Första individen registrerades i Sverige 2007.


ANVÄNDINGSOMRÅDE

I sitt hemlandet Brasilien är rasen framför uppskattad som sällskapshund, men respekteras också högt som jakt- och varnande vakthund och används till att valla boskap. Då rasen är följsam, aktiv och gillar att jobba lämpar den sig för hundsporter som agility, lydnad och viltspår. I Sverige är det framför allt en sällskapshund som också används inom olika hundsporter.


HÄLSA

Terrier brasileiro är en frisk och sund ras i dagsläget och avelsarbete ska verka för att bevara den statusen även i framtiden. Ärftliga sjukdomar förekommer hos rasen men är ovanliga. Rasklubben rekommenderar uppfödare att kontrollera föräldrarna genom ögonlysning och patellaundersökning före avel samt dna-test för MPS. Detta för att förebygga uppkomst av dessa åkommor i framtiden.


EGENSKAPER/MENTALITET

Av naturen är den en nyfiken, glad och lättlärd ras som är fylld med energi. Rasen har en lekfullhet som håller i sig även på äldre dagar. Den kan passa in såväl i en stadsmiljö som på en stor gård på landet. Med rätt socialisering så får man en trygg glad hund som följer en i vardagen.
Rasen trivs bäst när den får tid, uppmärksamhet och kärlek av sin familj, som den älskar högt. Mot främmande personer kan rasen ibland vara försiktig och observerande. Den ska varna med enbart skall, inte bita, inte visa omotiverad aggressivitet eller vara skygg. Terrier brasileiro har historiskt sett varit en anpassningsbar ras och ska så vara även i fortsättningen.


STORLEK OCH UTSEENDE

Färgen är alltid tricolor, det vill säga vit med svarta, bruna, blå eller isabellafärgade fläckar samt så kallade tantecken (rödbruna markeringar). Storleksmässigt är den medelstor. Mankhöjd för hanar är 35–40 cm och tikar 33–38 cm. Vikt ska vara ungerfär 10kg där helhetsintrycket ska vara välbalanserat och smidigt.


PÄLSVÅRD

Pälsen är mycket lättskött då den är slät och kort med lite underull. Vid långvarig utomhusvistelse kan täcke behövas.


ÖVRIGT

Om du söker efter en nyfiken, alert, livlig, lekfull och följsam vän i vardagen så kan rasen vara något för dig.Lästips!

Vill du fördjupa dina kunskaper om rasen så kan du läsa dokumentet RAS, Rasspecifika AvelsStrategi.
Syftet med RAS är att de hundar som föds upp ska vara friska och funktionella ur alla aspekter. Arbetet med RAS utgår från en beskrivning av nuläget och problemen som finns hos rasen i dag. Hänsyn tas bland annat till hundarnas hälsa, mentalitet och exteriör. Strategin beskriver också vilka målsättningar som finns, hur och när målen ska nås.

Dokumentet hittar du här.