MPS

MPS

Mucopolysaccharidosis - En sjukdom hos unga valpar av rasen Terrier brasileiroMPS = Mucopolysaccharidosis Type VII MPS är en metabolisk sjukdom som påverkar skelettet.

Typen som finns hos terrier brasileiro är känd för att orsakas av en mutation i en gen (GUSB). Hos terrier brasileiro, yttrar sig sjukdomen som en allvarlig missbildning, skelettdysplasi där valparna inte kan gå ordentligt på grund av deformerade ben och leder. Drabbade valpar måste avlivas.

Eftersom man är tvungen att avliva en sjuk valp relativt tidigt innebär detta att en valpköpare aldrig kan få en sjuk valp, en vuxen hund kan aldrig insjukna i MPS. Sjukdomen ärvs på ett autosomalt recessivt sätt. Enda gången men kan få drabbade valpar är när man parar två stycken hundar som bär på MPS-genen. Är man osäker på hundens stam kan man testa den om den är bärare eller inte, läs nedan hur du kan gå till väga.

Genoscooper är ett företag som erbjuder ett DNA test för att se om hundarna är anlagsbärare eller fria från MPS. En hund som är anlagsbärare är alltså inte sjuk men den bär på MPS-genen.

Man beställer hem ett testkit från tex MydogDNA och efter några dagar kommer det hem i brevlådan. Testet innehåller två tops som man skrubbar insidan av hundens kind. När topsen torkat lägger man tillbaka det i kartongen och fyller i hundens uppgifter under locket på kartongen. Det tar ca en månad innan man får provsvaren. Svaren kommer på nätet där du har en inloggning och har fyllt i din hunds profil. Om man vill kan man låta en veterinär utföra testet.

Men för att resultatet på sikt skall kunna registreras hos tex SKK, behöver man fylla i en allmän remiss.


Nära 30 % av de testade hundarna är anlagsbärare och forskare tror att runt 24% av hela populationen är anlagsbärare. (bör uppdateras med nya siffror)
Beställ ditt test här: MyDogDNA® — Know Your Dog Better    

 

DNA-tester | Svenska Kennelklubben (skk.se) övrig info om dna tester


Info om tex remiss